Új társaságba kerül a UPC vagyona

MTI
2003.02.19. 13:03
A holland United Pan-European Communications NV (UPC) részvényesei jóváhagyták a társaság adósságának részvényre váltását. Ez megmenti a legnagyobb európai kábeltévé-szolgáltató, a UPC életét, de gyakorlatilag elértékteleníti a részvényesek vagyonának nagyrészét. A részvényesek jóváhagyták új részvények kibocsátását és az UPC vagyonának áthelyezését is egy új vállalatba.

A UPC 10,4 milliárd eurós adósságának a kétharmadát akarja így megszüntetni. A társaság csődvédelem alatt áll az Egyesült Államokban, és védelmet kapott a hitelezőktől Hollandiában is a szerkezetváltási folyamat részeként.

A cégnél azt is közölték, hogy a kötvénytulajdonosok 99,9 százaléka támogatta az átváltás tervét, amelynek révén az Egyesült Államokban visszavonható a csődeljárás.

Az amerikai Liberty Mediához tartozó UnitedGlobalComé a UPC többsége, mely a beváltással növekszik is, mert a UPC igen sokkal tartozik neki is.

Az átalakítás március végére tervezett befejezése után a UPC-t kivezetik az amszterdami értéktőzsdéről, és vagyonát áthelyezik az új társaságba, amely egyelőre a New UPC Inc. (Új UPC) nevet viseli. A New UPC-t csak New Yorkban jegyzik majd. Most a részvények névértékét, visszafizetés nélkül, 1 euróról 0,02 euróra csökkentik.

A UPC 35 milliárd eurót ért fénykorában, jelenleg 8,9 millió euró a piaci tőkeértéke.