FT: Brüsszel bírálni fogja a tagjelöltek foglalkoztatáspolitikáját

MTI
2003.02.19. 14:24
Erőteljesen bírálni fogja az uniós tagjelölt országok munkapiaci helyzetét és foglakoztatáspolitikáját a brüsszeli bizottság e héten esedékes jelentése - írta szerdán a Financial Times.

A londoni üzleti napilap értesülése szerint a jelentés - cáfolva azokat a reményeket, hogy a viszonylag fiatal piacgazdaságok friss lendületet hoznak az unió gazdaságába - arra a következtetésre jut, hogy az új tagok csak növelik a máris siralmas állapotban lévő uniós gazdaság terheit.

A lap által idézett EU-illetékesek szerint félő, hogy az új tagok megoldatlan munkapiaci problémái még nehezebbé teszik a három éve meghatározott lisszaboni célkitűzések megvalósítását. A lisszaboni EU-csúcson annak idején kitűzött feladatok közé tartozik az, hogy az EU-t 2010-re a világ legversenyképesebb gazdaságává kell tenni, és ehhez a program nagyratörő foglalkoztatási célokat is meghatározott.

E célokat még néhány jelenlegi EU-tag is csak nehézségekkel lesz képes teljesíteni, de a tagjelöltek hozzájuk képest is hátrányban vannak. A Financial Times egyik tájékoztatója úgy fogalmazott, hogy ebben az országcsoportban "minden mutató a pirosban van". Hozzátette: a tagjelöltek csoportja a lisszaboni célok szempontjából "inkább teher, semmint áldás" lesz, ha ezek az országok nem hajtanak végre gyors reformokat foglalkoztatáspolitikájukban.

Különösen Lengyelországnak és Bulgáriának van mit behoznia: foglalkoztatási rátájuk 54, illetve 51 százalékos, a lisszaboni célok között azonban 70 százalékos foglalkoztatási arány elérése szerepel 2010-ig.

A jelentés szerint egyes jelölt országokban túl nagyvonalúak a munkanélküliségi juttatások, és az alacsony fizetések adóztatása is eltúlzott, ami csökkenti a munkavállalási hajlandóságot.