Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

EU - még mindig nincs egységes energiaadó

euractiv.hu
2003.02.20. 10:33
Az EU pénzügyminisztereinek továbbra sem sikerült megállapodásra jutniuk az EU-ban bevezetendő egységes energiaadó ügyében. A minimális adószint megállapítását célzó direktívát eredetileg csaknem hat évvel ezelőtt, 1997-ben terjesztették elő, ám Olaszországnak és Ausztriának azóta is fenntartásai vannak bizonyos előírásokkal kapcsolatban.

Az olaszok elutasították a tehergépkocsi-vezetőknek járó adókedvezmény felfüggesztését, s a kedvezményt 2004 végéig fenntartanák. (A kedvezményes olasz üzemanyag-politikát a 2000 végén végrehajtott üzemanyag-drágítás miatti tiltakozások váltották ki.) Az olasz sajtó hírül adta, hogy amennyiben Olaszország nem hajlandó 2004 előtt véget vetni kedvezményes adópolitikájának, az EU bizonyos korlátozó intézkedéseket foganatosíthat.

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal folyamatosan háborog: "Nem lehet a végtelenségig folytatni ezeket a tárgyalásokat", jelentették ki még a 2002 decemberi, már akkor is sokadik határidő lejárta után. Azóta ismét eltelt egy év, s a jelenlegi cél az, hogy legkésőbb a bővítésig, tehát 2004 májusáig jöjjön létre a közös európai energiaadózási szerkezet.  • Vennék
  • Hírek