Eurót gyártottak az ír tinik

euractiv.hu
2003.02.26. 09:35
Számítógép, szkenner és nyomtató segítségével készített euróval fizetett hat heten keresztül négy ír fiatal. A hamisítók nem vonhatók felelősségre, de a rendőrség szerint kártalanítaniuk kell a becsapott üzleteket.

Az ír rendőrség négy fiatalkorút hallgatott ki euró-hamisítási ügyben. A County Kerryből származó fiatalok egyszerűen gyártották az eurókat: beszkennelték az igazi bankót, majd kinyomtatták a másolatot. A legnagyobb címletű kiprintelt bankó 50 eurós volt, de hamisítottak 10-es és 20-as bankjegyeket is.

A helyi sajtó jelentése szerint az így előállított pénz nem volt jó minőségű, ám ez nem akadályozta meg a 15 és 17 év közötti hamisítókat, hogy 3000 eurónyi (750 ezer forint) összeget elköltsenek a "nyomtatott" pénzből. A fiatalok üzletekben, kocsmákban, éjszakai bárokban költekeztek előszeretettel, hat héten keresztül. A pénzköltési rohamnak végül az vetett véget, hogy egy gyanakvó bártulajdonos felhívta a rendőrséget.

Mivel az elkövetők még fiatalkorúak, az ír törvények szerint büntetőjogilag nem vonhatók felelősségre. A rendőrség szerint azonban a különböző üzleteknek, bároknak, szórakozóhelyeknek okozott kárt meg kell majd téríteniük. A számítógépet, szkennert és nyomtatót - biztos, ami biztos alapon - a rendőrség elkobozta.