Erik, Alexandra
EUR 385,32 Ft
USD 365,75 Ft
11 °C
23 °C

Hova tűnt 750 milliárd "forró forint"?

Napi Online
2003.02.27. 10:47
A jegybank valószínűleg megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot, s így sikerült több száz milliárd forint forró tőkét eltüntetni a rendszerből - írja a Magyar Hírlap.

Csaknem 3 milliárd euróval, azaz 750 milliárd forinttal csökkent néhány nap alatt az MNB devizatartaléka. Járai Zsigmond jegybankelnök február 20-án arról beszélt, hogy a külföldi befektetők által megvásárolt több száz milliárd forint jelentős része még a magyar bankrendszerben kering, 24-én viszont már azt mondta, hogy ez a tőke jórészt elhagyta az országot - írja a Magyar Hírlap.

A devizatartalék radikális csökkenését az MNB vezetése többek közt a hazai exportáló cégek bevásárlásával magyarázta, ezt a megoldást azonban szakértők valószínűtlennek tartják, szerintük inkább arról lehet szó, hogy a jegybank megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az ING, a JP Morgan és a Deutsche Bank jöhetett szóba, ők játszották ugyanis a főszerepet a forint elleni támadásban. Ezzel a megoldással az MNB viszonylag szerény nyereséggel szállt ki ugyan a spekulációs ügyből, de gyorsan megszabadult magyar piacon keringő forintmilliárdok sterilizálásának, azaz lekötésének kamatköltségétől.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét