Járai: nem az olajár veszélyezteti az inflációs célokat

MTI
2003.02.28. 11:58
Az olajárak emelkedése nem veszélyezteti az inflációs célokat, azok tarthatók a jelenlegi árfolyamok mellett - mondta Járai Zsigmond Magyar Nemzeti Bank elnöke az AP-DJ hírügynökségnek adott interjújában

. A forint árfolyama jelenleg a sávon belül van, és Járai megfelelőnek tartja a mostani, euróhoz viszonyított 245-ös forint árfolyamot. A bank 5,2 százalékos inflációt tervez 2003 - végére, 2004 decemberére pedig 4 százalékot.

"A célok teljesítését nem veszélyeztetik az olajárak"- fejtette ki, hozzátéve, hogy a központi bank az inflációs előrejelzést az igen borúlátó hordónkénti 38,1 dolláros olajáron kalkulálta. Járai szerint átmenetileg az olajárak ugyan még magasabbak is lehetnek, de reményei szerint alacsonyabb szinten fognak stabilizálódni.

A bankelnök ezzel szemben a laza költségvetési politikában és a bérpolitikában látja az inflációs célokat fenyegető veszélyeket. A bankelnök bízik abban, hogy a kormány tartja magát a költségvetési hiány mérsékléséről tett ígéretéhez, de szerinte " aggodalomra ad okot" a költségvetési hiánynak és a béreknek a növekedése.

"Tudjuk, hogy a kormány elkötelezte magát a deficit mérséklésére, ám a kormány mozgástere szűk. Ugyanez a helyzet a bérek tekintetében is. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a magánszektor a bérek növekedését a tervezett alacsony szinten tartja" - mondta.

A bankelnök megjegyezte, hogy a magas infláció és a laza költségvetési politika kitolhatja Magyarországnak az euróövezethez való csatlakozását, amely a központi bank eredeti terve szerint 2007-ben történne meg. A bankelnök a 2008-as évet sokkal reálisabbnak tartja tekintettel az eurózónához való csatlakozáshoz kötött szigorú inflációs és költségvetési követelményekre.