Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Monetáris bázis: új metódus alapján számol az MNB

Napi Online
2003.02.28. 13:51
Januárban a monetáris bázis éves szinten 43,5 százalékkal nőtt, a készpénzállomány és a látra szóló betétek pedig összesen 14,8 százalékkal bővültek.

Az Európai Központi Bank módszertanának megfelelően 2003. januártól az MNB megváltoztatta a pénzmennyiségi mutatószámok összetételét. Januárban a monetáris bázis éves növekedési indexe az előző havihoz képest 27,3 százalékponttal emelkedett, éves szinten az aggregátum 43,5 százalékkal növekedett - áll az MNB közleményében.

Az egynapos betétek állománya nélkül számított éves növekedési ütem 14,8 százalék volt, az előző havi értékéhez képest 3,2 százalékponttal gyorsult. A monetáris intézményeken kívüli készpénzt és a látra szóló betéteket tartalmazó M1 aggregátum éves növekedési indexe az előző havi értékéhez képest 1,0 százalékponttal emelkedett, az aggregátum hó végi állománya egy év alatt 18,6 százalékkal nőtt.

Az M1 komponensein túl a legfeljebb két éves lejáratra lekötött betéteket is magában foglaló M2 monetáris aggregátum éves növekedési üteme a decemberihez képest 0,7 százalékponttal gyorsult, hó végi állománya az egy évvel korábbi értékéhez képest 14,4 százalékkal nőtt.

A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség (M3) éves növekedési indexe az előző havihoz képest 1,6 százalékponttal nőtt, hó végi állománya 10,9 százalékkal volt magasabb a tavalyi értékénél.