Botrány a kenyai Euro Bank körül

euractiv.hu
2003.03.03. 10:08
Nem vet jó fényt a közös európai valutára Afrikában, hogy az állami pénzalapokat is kezelő kenyai Euro Bank gyanús körülmények között csődöt jelentett. Az üggyel kapcsolatban politikusok is gyanúba keveredtek, a bank tisztségviselői közül többet letartóztattak.

A tavaly decemberi kormányváltás után elnökké vált Mwai Kibaki többek között azt ígérte szavazóinak, hogy felszámolja a korrupciót Kenyában. A munkát, úgy látszik, azzal a kicsi, de a régi kormányzati tagok által kedvelt Euro Bankkal kell kezdeni, amely a múlt héten jelentette be fizetésképtelenségét és csődvédelmet kért.

Az Euro Bank számos közintézmény bizalmát megnyerte, miután jó kapcsolatokat ápolt a volt elnökkel, Daniel arap Moi-jal és annak kormányával. A hatóságok szeretnék kideríteni, hová tűnt el a banki ügyfelek pénze. Jelentős részben közpénzek nyomát üthetik bottal, hiszen a Nemzeti Társadalombiztosítási Alap például 256 millió kenyai schillinget veszített (3.06 millió euró), a Kenyatta Nemzeti Kórház 421 milliót (5.11 millió euró), a Nemzeti Kórházi Biztosítási Alap pedig 479 millióját (5.81 millió euró) siratja.

A rendőrség egyelőre a bank négy vezetőjét tartóztatta le, és hallgatta ki az üggyel kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint az állami főügyész és a központi bank kormányzója is érintett az ügyben. Keményen bírálják a kenyai adóhivatal vezetőjét, aki egyben az Euro Bank igazgatója volt.

A közvélemény nem elsősorban a bank karrierjét biztosító, hatalmukat vesztett politikusokat támadja, hanem azokat a tisztségviselőket, akik a helyükön maradtak, és nem szóltak egy szót se, annak ellenére, hogy ismerték a bank gondjait.