Euró - a dánoknak nagyon kell, a svédeknek egyre kevésbé

euractiv.hu
2003.03.03. 10:08
Immár valamivel népesebb az eurót ellenzők tábora Svédországban, mint azoké, akik szívesen lecserélnék a svéd koronát, derült ki egy felmérésből. Dániában ugyanakkor soha nem tapasztalt népszerűséget ért el az euró: a közös európai valutát támogatók és ellenzők aránya között nem kevesebb, mint 35 százalékpontos különbséget mértek.

A Dánia vezető bankja, a Danske Bank megrendelésére készített EMU-felmérés során, február 1. és 20. között a megkérdezett 1500 svéd állampolgár 31 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nemmel válaszol az euró-népszavazáson, további 19 százalék lehet, hogy nemet mond, s csupán 23 százalékuk mondana igent, illetve 24 százalékuk lehet, hogy igent mondana a svéd koronát felváltó eurónak. A megkérdezettek három százaléka még nem döntötte el, hogyan szavazna, a hibalehetőség három százalék.

A Danske Banknak ez az első olyan felmérése, amely az euró ellenzőinek felülkerekedését mutatja Svédországban - a januári kutatás az euró támogató táborának hat százalékpontos fölényét igazolta. A svéd lapok részére a TEMO kutatóintézet által végzett, korábban ismertetett februári felmérés a friss dán közvéleménykutatáshoz hasonlóan az eurót ellenzők három százalékpontos fölényéről számolt be.

Szakvélemények szerint az eurószkepticizmus fokozódásához az iraki ügy kapcsán tapasztalt uniós megosztottság is hozzájárult, nem kevésbé a tagországoknak a stabilitási és növekedési paktum követelményeivel kapcsolatos nehézségei, amelyekről a dán sajtó részletesen beszámolt, továbbá az Európai Unió lassú gazdasági növekedése is sokat nyomhat a latban.

Érdekes, hogy az euró bevezetésével kapcsolatos újabb népszavazásra egyelőre nem készülődő, Svédországgal szomszédos Dániában az európai uniós realitások dacára az euró soha nem tapasztalt népszerűséget élvez. Egy esetleges referendumon a dánok 56 százaléka igennel, 10 százaléka lehet, hogy igennel, míg 27 százaléka nemmel, s 4 százaléka lehet, hogy nemmel válaszolna. A tartózkodók aránya három százalék. Szakértők szerint igencsak nehéz megtalálni a dániai euró-népszerűség okait, az egyik magyarázat az euró megerősödése lehet.