Sosem látott veszteség a holland KPN-nél

MTI
2003.03.03. 10:28
A holland távközlési szolgáltató KPN az elmúlt évben 9,54 milliárd euró rekordveszteséget szenvedett el, üzemi eredménye viszont kedvező volt - áll a Reuters összefoglalójában.

A veszteség a legnagyobb, amit holland cég valaha is kimutatott, és hátterében a mobiltelefon-üzletág leírásai álltak. Ennek ellenére a társaság pénzügyi költségek, adók, leírások és amortizáció előtt kimutatott eredménye (EBITDA) meghaladta a cég saját korábbi várakozását, 22 százalékkal 4,38 milliárd euróra emelkedett.

A KPN az idei évre visszafogott előrejelzést adott, várakozásai szerint EBITDA eredménye legalább öt százalékkal emelkedik.

A vállalat 2001-ben csaknem összeomlott a rá nehezedő adósságterhek következtében. A jelek szerint azonban a költségcsökkentések és létszámleépítések hatására megkezdődött a válságból való kilábalás. A cég adósságállománya az elmúlt év végén 12,4 milliárd euróra mérséklődött a korábbi 23 milliárd euróról.

A Reuters elemzői konszenzusa 9,53 milliárd nettó veszteségre számított, az EBITDA eredményre vonatkozó várakozás 4,31 milliárd euró volt.

Az üzemi tevékenységből származó árbevétel tavaly 1,6 százalékkal 12,17 milliárd euróra mérséklődött jórészt annak nyomán, hogy a társaság megszabadult a nem szorosan a tevékenységéhez kapcsolódó egységeitől. A KPN tavaly több, mint 4000 embert bocsátott el, létszáma az év végén 35 ezer fő volt.

A KPN i-mode elnevezésű internetszolgáltatásának tavaly év végén 236 ezer előfizetője volt.