Eurókonform hiányt tervez Berlin

euractiv.hu
2003.03.04. 10:38
A német pénzügyminiszter, Hans Eichel 2003-ban 2,8 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az ellenzék szerint a miniszter terve tarthatatlan: a parlamentnek új adótörvényeket kell elfogadnia, és a gazdasági növekedésnek is legkevesebb egy százalékosnak kell lennie ahhoz, hogy az optimistának ítélt prognózis teljesüljön.

Hans Eichel egy levélben már elküldte tervezetét az idei tervezett 2,8 százalékos költségvetési hiányról az Európai Bizottságnak.

Mint ismeretes, a német költségvetési hiány tavaly elérte a GDP 3,7 százalékát érte, így az ország megsértette a stabilitási és növekedési paktum azon kitételét, miszerint az eurózóna országai nem haladhatják meg büntetlenül a 3 százalékos hiányt. (A sors iróniája, hogy a kitételt annak idején a német lobbi hatására fogadták el, ugyanis a németek csak azzal a feltétellel csatlakoztak az eurózónához, ha a többi ország laza költségvetési fegyelmének következményeit garantáltan nem kell viselniük.)

Szakértők szerint a 2,8 százalékos idei hiány csak akkor tartható, ha a kormány ajánlotta adóreformot március 14-én elfogadja a parlament, és ha 2003-ban a német gazdasági növekedés legalább egy százalékos lesz.

A német ellenzék szerint Németország 2003-ban is túllépi a 3 százalékos költségvetési hiányt, a liberális FDP pénzügyi szóvivője Günter Rexrodt szerint a hiány tervezett mértékének mostani bejelentése "körülbelül annyit ér, mint a papír, amire ráírták".