A cseh lakosságot nem érdekli a külföldi munkavállalás

MTI
2003.03.06. 09:50
A cseh lakosság körében nincs különösebb érdeklődés az Európai Unió (EU) országaiban való munkavállalás iránt - derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium készített a tavalyi év felmérései alapján.

Országosan csak a megkérdezettek 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Csehország uniós csatlakozása után Nyugat-Európában keres magának munkát. Magasabb a külföldi munkavállalási kedv a német és az osztrák határ menti vidékeken. Itt a megkérdezettek 17,5 százaléka szeretne munkát vállalni a szomszédoknál. Döntő többségük azonban a közeli vidékeken. Tartósan kivándorolni munka után ebből a csoportból is csak alig 12 százalék tervezi.

- A cseheknek nem szokása, hogy lakóhelyüktől távol eső helyeken keressenek munkát. Nem is igen hajlandóak erre - kommentálta az eredményt Katerina Prejdová a tárca szóvivője. ípy A minisztérium kimutatásából kiderül, hogy jelenleg évente mintegy 20 ezer cseh állampolgár keres és talál munkát Nyugat-Európában néhány évre. Ez várhatóan a csatlakozás után sem változik meg lényegesen - fejtette ki a szóvivő.

Prejdová elmondta: a minisztérium ugyanakkor azzal is számol, hogy a mostani tagjelölt országokban az uniós csatlakozás után megnő a csehországi munka iránti érdeklődés is. 2002 végén nyolc tagjelölt országból - Szlovákiát kivéve - mintegy 10 ezer ember dolgozott Csehországban. Szlovákiát külön kell számítani, mert a kormányközi egyezmények alapján a szlovák állampolgárok bármiféle engedély nélkül dolgozhatnak Csehországban.