Soros is érdeklődik a Bertelsmann szakkönyvkiadója iránt

MTI
2003.03.07. 12:44
A magyar származású amerikai milliárdos, Soros György pénzügyi cége, a Private Equity is érdeklődik a német Bertelsmann konszern szakkönyveket gondozó kiadója iránt - jelentette pénteki számában a Financial Times Deutschland (FTD).

Eddig a pénzvilág ismert felvásárló cégei részéről nyilvánult meg érdeklődés, és a Private Equity is közéjük tartozik. Az érdeklődők között emlegetik a brit Candovert és Cinvent, illetve az Apax és a BC Partners pénzügyi cégeket szintén Nagy-Britanniából.

A pénzügyi cégek érdeklődésének magyarázata egyszerű - írta a lap. A nagy ágazati konszernek, például a Reed Elsevier, kartelljogi szempontból nemigen jöhetnek számításba. A pénzügyi cégek a tőzsdeválság miatt nagy összegű befektetési lehetőségeket keresnek. Arra számítanak, hogy a felvásárolt cégeket új irányba terelik, később pedig felárral eladhatják.

A Bertelsmann szakkönyvkiadójának eladása nagyon korai stádiumban van még, további ajánlattévok várhatók. Sorosról a Financial Times Deutschland banki körökre hivatkozva azt írta, hogy erősen érdeklődik német befektetések iránt, és megemlítette a Bayer gógyszergyár és a Degussa finomvegyészeti cég leányvállalatát, a Latexet, amelynek vételárát - 235 millió euró - már rögzítették is.