Schröder reformtervei háború esetére

MTI
2003.03.11. 12:06
Gerhard Schröder német kancellár az euróövezethez tartozó országokra vonatkozó előírások rugalmas kezelését akarja, amennyiben háború indul Irak ellen - jelentette kedden a Frankfurter Rundschau, amely beszámolt Schröder hivatalosan pénteken bejelentendő reformterveiről is.

Schröder péntekig a szociáldemokrata párt vezetésének különböző szintjeivel ismerteti meg a munkapiacot és a szociálpolitikát érintő legújabb reformelképzeléseket. A Frankfurter Rundschau tudomása szerint egyebek között 7,5 milliárd euró összvolumenben bocsátanának ki kedvező kamatozású hitelt, amelyet lakások korszerűsítésére lehetne felvenni. A kancellár ettől a lépéstől fellendülést remél az építőiparban.

Schröder a maastrichti kritériumok lazítását európai keretekben szorgalmazná, azaz a franciák és a németek közösen kezdeményeznék, hogy iraki háború esetén tekintsenek el az előírások teljesítésének merev számonkérésétől. A kritériumok egyike, hogy az államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát, különben eljárást indítanak a szabályt megszegő ország ellen. Németországban a deficit tavaly 3,6-3,7 százalék volt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön