EU: elfogadhatatlan a SAPARD-programok hanyag kezelése

euractiv.hu
2003.03.12. 10:42
Az Európai Unió öt csatlakozó országnak összesen 30,5 millió eurós SAPARD-támogatási előleget szánt 2001-ben, azonban mindössze egymillió euró jutott el a kedvezményezettekhez.

Franz Fischler mezőgazdasági biztos tájékoztatása szerint a SAPARD-programok megvalósítása terén a legtöbb problémával Románia és Magyarország, valamivel kisebb mértékben Lengyelország küszködött.

Közismert a csatlakozók lemaradása a pályázatok felhasználását lehetővé tevő intézményrendszer kiépítése terén, azonban sokan úgy látják, hogy az EU illetékesei sem tettek meg mindent a lehetséges keretek minél nagyobb mértékű hasznosulásáért.

Paulo Casaca portugál szocialista képviselő - akitől nagy mértékben függ a 2001-es elszámolás jóváhagyása vagy elutasítása, - nehezen hajlandó elfogadni, hogy a SAPARD-ügyekért felelős Franz Fischler mezőgazdasági biztos nem találta fontosnak a jelölt országok nyelvére lefordíttatni a SAPARD-szabályzatot - annak dacára, hogy a támogatás elnyeréséért pályázatokat kell benyújtani. Casaca szerint a 12 résztvevő országban tett 27 ellenőrző látogatás is túlontúl kevés.

A költségvetést ellenőrző bizottságnak jövő hétfőn kell eldöntenie, tárgyalásra alkalmas-e az Európai Bizottság 2001-es jelentése.  • Tippek
  • Biztosítás