Géza
-11 °C
-4 °C

Medgyessy nem számít újabb spekulációs támadásra

Napi Online
2003.03.18. 12:22
A kormány elszánt a forintsáv védelmében, jóllehet az év eleji eseményekből okulva a spekulánsok várhatóan nem intéznek egyhamar ismét támadást a magyar fizetőeszköz ellen - hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a Befektetői Tanács (BT) tagjaival folytatott megbeszélésen.

A találkozón a miniszterelnök mellett László Csaba pénzügyminiszter, Kis Péter és Réthy Imre a Gazdasági Minisztérium államtitkára vett részt. A kormányfő a találkozón elsősorban arról szeretett volna képet kapni, miként vélekednek az EU-csatlakozás versenyjogi feltételeiről és a kormány gazdaságpolitikájáról a Magyarországra százmillió dollárnál többet befektető cégeket tömörítő tanács tagjai.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet: Magyarország szinte teljes mértékben nyitott gazdaság, s egyáltalán nem független a például az USA-ban, Európában vagy Irakban zajló eseményektől. A világgazdaság mostani állapota nem nevezhető rózsásnak, hazánk egyik legfontosabb partnere Németország is igen komoly gondokkal küszködik, ám Medgyessy reményét fejezte ki, hogy Schröder kancellár sikeresen vezeti ki a majd a recesszióból Európa legnagyobb gazdaságát.

A magyar kormány gazdaságpolitikai célja a maximális kiszámíthatóság, a jogbiztonság és a transzparencia. A legfontosabb feladat a gazdasági növekedés, az egyensúly, az infláció és a foglalkoztatottság között megteremteni a lehető legnagyobb harmóniát. A kormány hivatalba lépését követően negyedévről negyedévre gyorsul a gazdaság növekedése (az utolsó három hónap során 3,7 százalékkal bővült), s a miniszterelnök reményei szerint a dinamika idén is fenntartható. A kormány export- és befektetésösztönző gazdaságpolitikát kíván folytatni, teljes összhangban a jegybankkal.

A jegybankkal valóban hiányzott az összhang, ezért mind a kormány, mind az MNB felelős, ám a félreértések okai tisztázódtak. A jegybank belátta, nem tarthat kizárólag monetáris célokat szeme előtt, a kormány pedig árfolyampolitikájában a teljes szavahihetőségre törekszik.