A német biztosítók nem féltik az üzletágat az iraki háborútól

MTI
2003.03.18. 16:19
A legnagyobb német biztosítótársaságok nem tekintik az üzletág szempontjából jelentős kockázati tényezőnek az iraki háborút. Háború esetére csak a szállítási szektorban kötnek biztosítást és emiatt a kockázatok elég jól felmérhetők - közölte az Allianz és a Münchener Rück nevű biztosító.

Keddi nyilatkazatuk szerint a légiforgalomban és a tengeri szállítmányozásban csekély a kockázat, mivel a biztosítási szerződéseket rövid , egy- két hetes határidővel kötötték meg.

Emellett a Perzsa-öböl térségében azonnali repülési tilalom lép életbe a rajtaütés kezdetétől - mondta az Allianz illetékese. Az is mérsékli a szállítási kockázatokat, hogy a biztosítási üzletágon belül a szállításokra mindössze alig 5 százalékos forgalom jut.

Ami a háborúval összefüggő terrorista cselekmények kockázatait illeti, a Münchener Rück ezt is csekélynek minősíti. Ennek oka, hogy a 2001 szeptember 11-ei történtek után a terrorista cselekményekre köthető biztosítási összegeket korlátozták, 50 millió eurós összegben maximálták.

Az Allianz viszont borúlátóbb, szerinte nem kalkulálhatók a terrorista kockázatok terhei, mert ugyan a közel-keleti szerződésekből a terrorista károkat kizárják, a leginkább veszélyeztetett országban, az Egyesült Államokban törvény kötelezi őket a biztosítás megkötésére.

Németországi terrortámadás esetén csak a kisebb objektumok biztosítása kötelező 25 millió eurós értékhatárig. Az e fölötti összegekre az Extremus AG köt biztosítást. A német biztosítótársaságok a 2001 évi terrorista támadásra adott válaszul hozták létre ezt a céget, amely különleges terrorista károk ellen nyújt biztosítást. A kárösszegeket a résztvevő biztosítótársaságok osztják fel egymás között.