Csaknem tízmilliárd eurós veszteséggel zárt tavaly az ING

euractiv.hu
2003.03.20. 10:02
Alaposan meglepte befektetőit Európa legnagyobb biztosítótársasága - az ING, amikor bejelentette: 9,6 milliárd eurós nettó veszteséggel zárta a 2002-es esztendőt.

A hatalmas veszteség tartalmazza azt a 13,1 milliárd eurós leírást is, amely a nemrégen megszerzett vagyontárgyak jelentős értékcsökkenése miatt kell érvényesíteni. A drámai adatokra az ING szakemberei különféle magyarázatokkal szolgáltak. Elsősorban azzal érvelnek, hogy a cég az Enron-botrány miatt az Egyesült Államokban bevezetett kemény könyvelési szabályoknak lett az áldozata.

Elemzők szerint viszont az üzleti érték ilyen mértékű visszaesése megkérdőjelezi a vállalkozás bizonyos területeinek jövedelmezőségét. A piac is így láthatja, mert az ING részvényeinek értéke a bejelentés után 6,4 százalékkal, 10,93 euróra csökkent.

A társaság egyik szóvivője elmondta, hogy az ING - eltérő könyvelési eljárások alkalmazásával - mindig kétféle számítást végez, s az így kapott adatokat az amszterdami és New York-i értéktőzsdén hirdetik ki.

A szóvivő elismerte, hogy az eltérés az idén különösen nagy volt, s ez annak tudható be, hogy az ING ráfizetett bizonyos egyesült államokbeli üzleteire. Ráadásul most először kényszerült arra egy biztosítótársaság, hogy üzleti értékéről a jelentősen megszigorított egyesült államokbeli rendelkezések szerint adjon számot.  • Hírek
  • Bankszámla