Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A Matáv 18 forint osztalékot fizet

Napi Online
2003.03.21. 09:53
A Matáv igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek - tette közzé a társaság. Ekkora osztalékot még soha nem fizetett a telekommunikációs cég.

Az utóbbi években ugyan folyamatosan nőtt a Matáv osztalékhányada, ám a telekom cég különböző indokokkal (mint például a magas beruházási igény) mindig alacsonyan tartotta a részvényeseknek kifizetett összeget. Tavaly a társaság még a Deutsche Telekomnak a Westel többségi pakettjének megszerzéséért kifizetett 226 milliárd forint okán húzta meg az osztalék szintjét 11 forinton.

A mostani "óriási lépéssel" a Matáv 20 százalékra emelte a kifizetési rátát a korábbi 13,5 százalékról, ám a lépés hátterében ismét a német anyacéget kell sejtenünk, hisz az összesen 18,5 milliárd forintnyi osztalékból 11 milliárd a Deutsche Telekomot terheli.

A cég igazgatósága és felügyelő bizottsága megtárgyalta a Matáv Rt. és a Matáv Csoport magyar számviteli szabályok szerint készült 2002. évi gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját és azt elfogadásra javasolja a közgyűlésnek.

A Matáv stratégiai prioritása továbbra is az, hogy középtávon értékteremtő akvizíciókat hajtson végre, a jövőbeli potenciális akvizíciók feltétele, hogy a mérleg kellően rugalmas legyen.

A Matáv jelenlegi becslése szerint ez akkor érhető el, ha az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 30-40 százalék között van. A Matáv célja, hogy az osztalék összegét forintban kifejezve tovább növelje, miközben az eladósodottsági ráta a fenti határok között marad.

A Matáv hangsúlyozza, hogy az osztalékpolitika nemcsak a jövőben felmerülő akvizíciós lehetőségektől, hanem a csoport jövőbeli pénzügyi helyzetétől, valamint az általános piaci feltételektől is függ.