Az MNB nem változtatott az alapkamaton

MTI
2003.03.24. 14:54
A Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6,5 százalékos szintjét.

A jegybank közleménye szerint a Monetáris Tanács megállapította, az iraki háború hatásai nem veszélyeztetik a hazai pénz- és tőkepiacokat, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását annak ellenére, hogy a konfliktus következtében a forint árfolyama némileg gyengült, illetve a magyar államkötvény-hozamok követték az európai hozamok kis mértékű emelkedését.

A Monetáris Tanács úgy látja: nem erősödik a gazdasági bizonytalanság. Az olajárak pillanatnyilag a korábban vártnál alacsonyabbak és a részvényárak a nagy nemzetközi tőzsdéket követve Magyarországon is emelkedtek.

Az infláció a január-februári adatok alapján a piaci várakozásoknál kedvezőbben alakult. Az áremelkedés mértéke elsősorban a monetáris politika által befolyásolt árképzésű termékkörben volt alacsonyabb.

A költségvetés első kéthavi egyenlege szintén igazolni látszik a jegybank korábbi előrejelzését - áll a dokumentumban.

A Monetáris Tanács úgy látja: a magyarországi folyamatok lehetővé teszik, hogy az infláció 2004 végén a 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos célsávon belül maradjon, ezért nem indokolt a monetáris kondíciók megváltoztatása.  • Tippek
  • Bankszámla