Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

KSH: folytatódott a gazdaság lassú élénkülése

MTI
2003.03.25. 12:37
A múlt év második felében megkezdődött lassú gazdasági élénkülés januárban folytatódott - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal gazdasági összefoglalója.

A jelentés kiemeli: a külkereskedelem egyensúlya javult. A folyó fizetési mérleg hiánya azonos a tavalyival. Az államháztartás deficitje kissé emelkedett. A fogyasztói árak növekedési ütemének mérséklődése január-februárban folytatódott. A foglalkoztatottak száma változatlan, a munkanélküliség kissé nőtt. A bérkiáramlás továbbra is magas.

Az ipari termelés tavaly januárhoz képest 4,7 százalékkal emelkedett, bár a decemberi viszonylag magas bázishoz képest némileg csökkent. A növekedés szinte kizárólagos forrása az export volt - emeli ki a jelentés.

A külkereskedelmi forgalommal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy bár annak értéke euróban mérve kissé mérséklődött januárban, az eddigi tapasztalatok szerint az utólagos korrekciók nyomán mind az export-, mind az importadatok felfelé módosulnak majd.

A KSH jelentése szerint az iparstatisztika exportadatai is alátámasztják a szakértői becsléseket: a korrigált export némi növekedést, az import pedig enyhe csökkenést mutat majd. Az áruforgalom deficitje csökkent.

A folyó fizetési mérleg januári hiánya azonos a tavalyival, az államháztartás január-februári deficitje azonban kissé emelkedett. A deficit növekménye, meghatározóan a finanszírozás sajátosságaival összefüggésben, a társadalombiztosítási alapokban jelent meg.

A fogyasztói árak növekedési ütemének mérséklődése január-februárban folytatódott, több tényező azonban - a KSH jelentésének készítői szerint - a folyamat kifulladását jelzi. Erre utal a termelői árak alakulása az iparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban egyaránt.

A jelentés szerint a foglalkoztatottak száma nem változott, a munkanélkülieké emelkedett. A reálkereset januárban az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal nőtt. A magas növekedésben azonban az is szerepet játszott, hogy az év végi juttatások kifizetése az idén nagyobb részben húzódott át januárra, mint tavaly.