Az amerikai légitársaságok nem számíthatnak állami támogatásra

MTI
2003.03.26. 17:40
Az amerikai légitársaságok előreláthatólag kapnak majd valami kárpótlást az iraki háború következményei miatt keletkező veszteségeikért, de az általuk követelt, összesen 9 milliárd dollárra egészen biztosan nem számíthatnak.

Amerikai kormánykörökből származó értesülések szerint a kormány ezúttal nem tervez afféle nagyszabású mentőakciót, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

Az amerikai elnök, a gazdasági tanácsadóival folytatott megbeszélésein, sokkal inkább azt a véleményt képviselte, hogy az ágazatnak magának kell újjászerveznie magát. A piacnak kell meghatároznia, mely légitársaságok maradjanak életben, így az újjászerveződést a piaci verseny viszi sikerre.

A United Airlines és az US Airways már fizetésképtelen, csődvédelem alatt áll, a legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines ugyancsak közeledik a csődhöz.

Az amerikai repülési ipar a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta összesen több mint 100 ezer állást épített le, és járatcsökkentésekkel, kiadásmérsékléssel igyekezett racionalizálni gazdálkodását. Az iraki háborúból fakadó veszteségeit az ágazat mintegy 4 milliárd dollárra becsüli.

Az iraki háború könnyen újabb 10 milliárd dollárral növelheti a világ repülési iparának veszteségeit, ismét jelentősen csökkentve a repülőre szálló utasok számát - vélekedik a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, a IATA.

Az iraki háború tovább súlyosbítja a válságot, amelyet 2001. szeptember 11-e következményei mélyítettek el, és mintegy 30 milliárd dolláros halmozott veszteséghez vezethet.