Malév-privatizáció - legfeljebb jövőre

MTI
2003.04.02. 15:55
A Malév Rt. privatizálására az idén biztosan nem, legfeljebb jövőre kerülhet sor, a légitársaság a kormányzattól elsősorban nem költségvetési pénzekre, hanem kormánygaranciákra számít, amiről a kabinet várhatóan még ezen a héten, vagy a jövő héten dönt.

Fehérváry Géza, a Malév Rt. megbízott vezérigazgatója elmondta: a 100 millió eurós EIB-hitelhez nyújtott kormánygaranciára a Malévnek szüksége van, mivel ebből a pénzből finanszírozza azt a két Bombardier gépet, amelyek még az idén megérkeznek.

A légitársaság működéséhez 10 milliárd forint alatti plusz forrás is elegendő, ám hozzátette, hogy a kívánatos tőkeszerkezet eléréséhez ennek többszörösére lenne szüksége a Malévnek.

A megbízott vezérigazgató május 5-ig, a Malév Rt. közgyűléséig látja el ezt a teendőt. Megbízására azt követően került sor, hogy a Malév Rt. teljes igazgatósága és Váradi József vezérigazgató is lemondott posztjáról, miután az ÁPV Rt. ezt a lépést megfontolásra javasolta.

Az iraki háború ideje alatt Fehérváry Géza szerint az utasforgalom a légitársaságnál mintegy 20 százalékkal csökkenhet és mivel ideje ma még bizonytalan, jelenleg arra számít, hogy az éves hatás 10-20 százalék között lehet.

A megbízott vezérigazgató leszögezte, hogy a háború kitörése miatt kidolgozott válságterv nem tartalmaz létszámcsökkentést. Hozzátette, hogy a Malév a költségeit is csak szerény mértékben tudja csökkenteni, elsősorban az idei fejlesztési pénzeket mérsékelték.