Országos közlekedési sztrájk Franciaországban

MTI
2003.04.03. 14:04
Az érvényben lévő nyugdíjrendszer előnyeinek megvédésére négy szakszervezet által meghirdetett országos közlekedési sztrájk csütörtök reggeltől súlyos fennakadásokat, helyenként a forgalom szinte teljes megbénulását idézte elő a franciaországi repülőterek, metrójáratok, autóbuszok és városi gyorsvasutak forgalmában.

Az akció támogatására szervezett megmozdulásokon délig országszerte mintegy 150 ezer közlekedési alkalmazott vett részt.

A párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle és az Orly nemzetközi repülőtereken a légiirányítók és a polgári repülésügyi főigazgatóság (DGAC) dolgozóinak munkabeszüntetése miatt az átlagos járatszám 30 százalékának indítását és fogadását biztosították. A részleges sztrájk csütörtök este 22.30 óráig tart, addig az átlagos napi 2100 gépből 620 landolhat vagy szállhat fel a francia főváros légikikötőiből.

Valamennyi francia repülőteret beszámítva 80 százalékos kapacitáskiesést jelzett előre a polgári légiforgalmi igazgatóság. A menetrendből nem törölt járatokról az interneten tettek közzé tájékoztatást. Az érintett utasok a "www.avation-civile.gouv.fr" webhelyen ellenőrizhetik, hogy gépük rajta van-e az induló járatok listáján.

Az Air France nemzeti légitársaság vezetése a rövid és közepes távú útvonalakon közlekedő gépek 55 százalékát mondta le, de valamennyi hosszú távú járatát közlekedteti - jelezték csütörtökön.

A földi tömegközlekedési eszközök jelentős hányadát érinti a sztrájk. A 14 párizsi metrójárat közül az egyetlen, automatikus vezérlésű 14. vonalon száz százalékos a menetsűrűség, a többin 50, illetve 25 százalékos a forgalomsűrűség. A járatkiesésekről hangosbemondókon értesítik az utazóközönséget - a párizsi föld alatti átszállóhelyeken csalódott utasok tömegei próbálnak más járatokon eljutni a munkahelyekre. Számos iskolában csütörtökre lemondták a tanítást.

A Hév-közlekedés szinte teljesen leállt, az autóbuszok 60 százaléka azonban közlekedik.

Az SNCF francia államvasutak fővonalain csak néhány szerelvényt vontak ki a forgalomból, a közlekedés "a normálishoz közeli" - jelezték a társaság központjában. A TGV szuperexpresszvonatok közül néhány hazai járaton csak óránként egy szerelvényt indítanak, a sztrájk a nemzetközi járatokat nem érinti.