Nem tartja válságosnak helyzetét a Munich Re

MTI
2003.04.04. 13:04
A világ legnagyobb viszontbiztosítója a saját tőke jelentős csökkenése és a részvénye nagy vesztesége ellenére "nincs válságban", és nem tervez tőkeemelést.

- A helyzet megnehezült, de nem vagyunk válságban - mondta Jörg Schneider a Süddeutsche Zeitungban pénteken megjelent nyilatkozatában. Hozzátette: a jelenleg előkészítés alatt lévő kötvény-kibocsátáson kívül más tőkebevonást, például tőkeemelést nem terveznek.

- A részvénypiacok mostani, rég nem tapasztalt visszaesése közepette azonban senki sem tudhatja, hogy valamikor nem lesz-e szükség tőkeemelésre - mondta óvatosan.

A tervezett kötvénykibocsátásról csak annyit mondott, hogy 500 millió euró körüli érték aligha lenne elég. Az elemzők 3 milliárd euró körüli kibocsátásra számítanak.

Tavaly a Munich Re saját tőkéje 14,5 milliárd euróra olvadt az egy évvel korábbi 19,4 milliárd euróról. Schneider szerint ez elég ahhoz, hogy a biztosító egy éven belül két nagy káreseményt kiálljon, és hozzátette, hogy ilyennek a valószínűsége száz évenként egy.

A Munich Re tiszta nyeresége tavaly 1,1 milliárd euró volt - közölték március végén. Ez 250 millió euróval több a 2001-esnél, de elmaradt az elemzők várakozásától. A müncheni cégcsoport elsődleges jövedelme - vagyis a viszontbiztosítások és a biztosítások értékesítéséből származó bevétele - 10,8 százalékkal 40 milliárd euróra növekedett tavaly, főleg a viszontbiztosítás sikere miatt.