IMF: az iraki háború nem siklatta ki a világgazdaságot

Napi Online
2003.04.09. 11:36
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint a világgazdaság az idén valamivel 3 százalék feletti ütemben bővülhet, s arra figyelmeztette Európát és Japánt, hogy tegyenek többet a gazdasági kilátások javításáért - jelentette a Reuters. Az IMF ügyvezető igazgatója, Horst Koehler szerint a világgazdaság az idén a tavalyi 3 százaléknál kissé nagyobb ütemben bővül majd, ám ennél lanyhább növekedés lehetőségét sem lehet kizárni.

Amennyiben a háború rövidesen véget ér Irakban, a világgazdaság a második félévben vehet lendületet, ám a terrorizmus miatti elhúzódó bizonytalanságok azt jelentik, hogy a vezető gazdasági hatalmaknak a gyorsabb növekedés érdekében fel kell gyorsítaniuk reformjaikat: különösen Európában és Japán van elmaradásban e téren.

Ami a kamatpolitikát illeti, Koehler szerint a Fed-nek még van mozgástere, az ECB-nek lazítania kellene, míg a japán jegybanknak jobban kellene küzdenie a defláció ellen. Egy újabb eurózóna-kamatvágás nem csak Európának, hanem a világgazdaságnak is jót tenne - vélekedett az IMF-vezér. Horst Koehler szerint az iraki háború ha le is lassította egy kissé a globális gazdasági növekedést, nem térítette le pályájáról.