Iraki újjáépítési koordinációs irodát nyitott a GKM és a külügy

MTI
2003.04.10. 16:44
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a külügyi tárca közös döntése alapján a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) keretében azonnali hatállyal iraki újjáépítési koordinációs irodát hoztak létre.

Major István, a Külügyminisztérium (KüM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: az iroda három fővel megkezdte a működését. Ennek keretében információkat ad a rekonstrukciós program iránt érdeklődő vállalatoknak.

A helyettes államtitkár becslése szerint jó eredmény lenne, ha a magyar cégeknek sikerülne 15-25 millió dollár nagyságrendű megrendelést elérniük.

Tájékoztatása szerint az újjáépítés első részében a víz-, energiaellátás, az egészségügyi alapszolgáltatások, az élelmiszerellátás területén működő vállalkozásokat várják. A második ütemben pedig az építéssel, szereléssel foglalkozó cégek pályázhatnak jó eséllyel.

A Külügyminisztériumnál eddig 80-100 magyarországi vállalat érdeklődött az újjáépítésben való részvétel iránt. Major István viszonylag bizakodó a magyar cégek esélyeivel kapcsolatban. Elmondta: nagy előnynek számít, hogy Magyarországnak komoly gazdasági múltja van Irakban.