Márciusban meglódult az infláció

Napi Online
2003.04.11. 10:53
Márciusban havi összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árszínvonal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,7 százalékra gyorsult az infláció - közölte a KSH. Ez meghaladja a NAPI Gazdaság elemzői konszenzusát: a szakértők a februárival megegyező, 4,5 százalékos emelkedést vártak.

2003. márciusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz 0,3, 2002. márciushoz viszonyítva 4,8 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 101,0, az előző év márciushoz viszonyítva pedig 104,2 százalék volt.

A fogyasztói árakat a háztartási energia, az üzemanyagok, a ruházati termékek, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek drágulása húzta fel, miközben a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése fékezőleg hatott.

Az élelmiszerek árát az idényáras termékek dobták meg, ez utóbbit leszámítva a termékkör átlagos árszínvonala egy hónap alatt 0,2 százalékkal csökkent. Ami a háztartási energiát illeti, a villamos energia 8,7 százalékos drágulása volt a meghatározó, míg a ruházati cikkeknél 2003-as tavaszi-nyári áruválaszték feltöltése hozott átlagon felüli áremelkedést.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszesitalok, dohányáruk körében az árak az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. Az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyagok 2,4 százalékkal drágultak.