Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az IMF szerint az EKB csökkentheti az alapkamatot

MTI
2003.04.11. 10:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Horst Köhler úgy véli, Németországban deflációs veszély van, és az Európai Központi Bank (EKB) csökkentheti, és csökkentenie is kell, a kamatot, ha a mutatók további rosszabbodásra utalnak az euróövezetben.

- Nem hiszem, hogy inflációs kockázat volna Európában, ellenkezőleg, inkább valamelyes deflációs veszély látható egyes országokban, például Németországban. Az EKB-nak ki kell használnia a játékterét, ha a gazdasági növekedés tovább lassul - idézte Köhlert a Le Figaro című francia lap pénteki száma.

Az EKB igazgatótanácsának egyik tagja, Tommaso Padoa-Schioppa közben úgy nyilatkozott a francia Les Echos című gazdasági lapnak, hogy az EKB igenis mindig figyelembe veszi a gazdasági növekedés szükségleteit a pénzügypolitikai döntéseiben.

Padoa-Schioppa azonban nem tett célzást arra, hogy a következő lépés a kamatcsökkentés lenne. Az EKB utoljára március elején csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra.