Ágnes
-1 °C
2 °C

Tovább csökkent a GKI konjunktúra-indexe

MTI
2003.04.14. 10:22
Márciusban tovább romlott, az előző havi mínusz 13,8 pontról mínusz 15,5 pontra csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a tavaly augusztusi csúcspont óta a fogyasztói és az üzleti várakozások is jelentősen, s lényegében folyamatosan esnek. A fogyasztói bizalmi index értéke hét hónap alatt 23 ponttal, mínusz 22,5 pontra, az üzleti bizalmi index pedig 9 ponttal mínusz 13,1 pontra süllyedt. A GKI konjunktúraindexe négy évvel ezelőtt volt a márciusihoz hasonlóan alacsony.

- Az üzleti szféra várakozásai kedvezőtlenebbek a 2001. év végi mélypontnál, ami egy újabb, remélhetőleg csak rövid dekonjunktúrára utal - áll a jelentésben. Az iparban a márciusi romlás főleg a termelési színvonal és a rendelésállomány kedvezőtlenebb megítélésének következménye.

Az építőiparban a termelés megítélése márciusban markánsan romlott, a rendeléseké nem változott, a foglalkoztatásé viszont javult. A kereskedelmi bizalmi index csökkenése főleg a romló üzletmenet következménye.

A fogyasztói várakozások a két évvel ezelőttinek felelnek meg. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a februárinál kedvezőtlenebbnek látták, s a következő 12 hónapra további kismértékű romlást vártak.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyanakkor valamelyest javult. A megkérdezettek márciusban az előző havinál valamivel mérsékeltebb ütemű áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is enyhén csökkentek.

A válaszadók a munkanélküliek számának stagnálását várták. A lakosság vásárlási kedve kissé emelkedett. Nem csökkent azoknak az aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, de a korábbinál kevesebben gondolták úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.