Welteke a központi bankárok bőrének vastagságáról

MTI
2003.04.14. 11:20
Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, a német Bundesbank elnöke, Ernst Welteke hétfőn visszautasította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgetését, hogy az EKB csökkentse tovább a kamatát.

- Ahogy a közmondás tartja: minél jobban püfölik a központi bankárt, annál vastagabb lesz a bőre. Mi az IMF vagy mások javaslataitól függetlenül állapítjuk meg a pénzügypolitikánkat - idézte Weltekét a Handelsblatt című német gazdasági lap.

Welteke emlékeztetett, hogy az EKB decemberben fél százalékponttal, majd márciusban újabb negyed százalékponttal csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát - amely azóta 2,50 százalék -, és ezek hatása még csak ezután érződik igazán.

- A német gazdaság számára még sohasem volt olyan alacsony a kamat, mint most - mondta Welteke, arra válaszolva, hogy az IMF vezérigazgatója, Horst Köhler a hétvégén kijelentette: deflációs veszélyt lát néhány országban, közte Németországban, és az szerinte az EKB további kamatcsökkentéssel ösztönözhetné a gazdasági növekedést.