Megállíthatatlan a háziszárnyas-influenza Hollandiában

euractiv.hu
2003.04.15. 09:58
Tehetetlen a holland mezőgazdasági miniszter az országban terjedő háziszárnyas-influenzával szemben. Az elrendelt tilalmak és kényszervágások ellenére elképzelhető, hogy a betegség a szomszédos Németországra is átterjed. Mindeddig 821 holland farmon 11,4 millió szárnyast áldoztak fel.

A holland mezőgazdasági minisztérium legújabb adatai szerint további 203 gazdaságra terjedt át a házi szárnyasok influenzája. További 28 gazdaság esetében még nem fejezték be a vírus jelenlétét kimutató teszteket. A fertőzött farmok szárnyasait mind elpusztítják. A betegség terjedésének megállítása érdekében 896 szomszédos gazdaság állatait is feláldozzák. Eddig 821 farmon 11,4 millió szárnyast vágtak le a betegség miatt.

Cees Veerman mezőgazdasági minisztert keményen bírálja a holland média, s olaj volt a tűzre, hogy a miniszter beismerte: nem tudja, hogyan lehetne megállítani a vírust, amely a tömeges kényszervágások ellenére is tovább fertőz. (Március végén rendelték el a szárnyasok szállításának teljes tilalmát, s csupán rövid ideig engedélyezték a felhalmozódott "tojáshegyek" szállítását.)

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vajon jelen van-e a vírus egy Németországhoz közeli holland farmon. A szomszédos országban rettegnek attól a lehetőségtől, hogy a csirke-influenza átterjed a német farmokra.