Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mesés hasznot hoz a szlovák spekulánsoknak a Mol-Slovnaft fúzió

MTI
2003.04.16. 15:52
Okkal érzi magát becsapottnak a legnagyobb szlovákiai olajfinomító kisebbségi részét felvásárolni köteles magyar Mol Rt., és okkal kérdezi: ugyan mire valók a tőzsde működését ellenőrző intézmények és módszerek, mire jó egyáltalán a szlovák piacfelügyeleti hivatal, ha egyszer úgy bánhatnak a Mollal, ahogy bánnak - írta szerdán a Pozsonyban megjelenő SME című szlovák liberális napilap.

A Slovnaft részvények többségét megszerző Mol Rt. a szabályoknak megfelelően tett ajánlatot a maradék Slovnaft-részvények felvásárlására, ám a kisrészvényesek egy részét tömörítő szlovák J and T társaság ellenlépésekkel igyekszik kikényszeríteni a magasabb részvényárat, és már elérte, hogy a Mol részvényenként 100 koronával magasabb ajánlatott kényszerült tenni.

Ez máris 800 millióhoz közeli hasznot jelent, persze, a magát érdekképviseleti szerepben megjelenítő J and T tapintatosan elhallgatja, hogy ebből neki is jut néhány százmillió - írta a lap.

A cikk szerzője úgy ítéli meg, hogy a J and T magatartása a szlovák tőzsdén egykor uralkodó vadnyugati állapotokat, azt az időszakot idézi, amikor a tőzsde "szinte kizárólag az adócsalások megkönnyítésére szakosodott", most pedig "a Mol és a Slovnaft egyesülése a tőzsde szemmel látható manipulációinak lett az áldozata", miközben a J and T rendezésében játszódó kétes ügyleteket a felelős intézmények, tétova módon, nem merik leleplezni - így a lap.

A Sme végezetül felveti: megtörténhet, hogy egy cég, nevezetesen a J and T eljárásáért és a hivatalos intézmények tehetetlenségéért majd az adófizető lesz kénytelen megfizetni az árat. Ez azoknak a rossz törvényeknek az ára lenne, amelyek a tőzsdét közönséges zöldségpiaccá, a piacfelügyeletet pedig a házaló ügynökök ellenőrzésére hivatott intézménnyé alacsonyítják le - fejezi be a SME.