Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem kelendőek a Nokia-hálózatok

Napi Online
2003.04.17. 13:19
Az első negyedévben a várakozásoknak megfelelő forgalomcsökkenésről, illetve a prognosztizáltnál kevésbé visszaeső nyereségről számolt be a Nokia. A finn cég eladásait a hálózat-biznisz gyenge teljesítménye húzta vissza.

Az első negyedévben 3 százalékkal 6,773 milliárd euróra csökkent a Nokia Oyj forgalma - írja a CBSMarketWatch. A világ vezető mobiltelefon-gyártó cégének üzemi nyeresége kismértékben süllyedt, 1,2 milliárd euróra, ám az eredmény így is jobb, mint a prognosztizált 1,123 milliárd eredmény. A profitot a Nokian Tyres fennmaradó részvényeinek eladásából befolyt 56 millió euró is hízlalta.

A mobiltelefon-eladások 1,1 százalékkal 5,5 milliárd euróra emelkedtek, a a vállalat célkitűzésének megfelelően. A Nokia közleménye szerint az erős európai vásárlási kedv kedvező hatását a gyengülő ázsiai, illetve a jelentősen visszaeső amerikai kereslet gyengítette.

A Nokia mobiltávközlési hálózat eladásai az első negyedévben éves szinten 15 százalékkal visszaestek, e részleg forgalma 1,2 milliárd euróra apadt, miután az európai és ázsia-csendes-óceáni kereslet csökkenését nem tudta ellensúlyozni az egyesült államokbeli piac bővülése.

A Nokia Networks pro forma üzemi nyeresége 127 millió euróra zuhant, amiben a kisebb forgalom mellett a 3G technológiájú hálózatok bevezetésének magas költsége is közrejátszott.