A vírusfertőzés elvitte szingapúri GDP-t

MTI
2003.04.17. 13:24
Szingapúr a korábbi 2-5 százalékról 0,5-2,5 százalékra szállította le idei évre szóló gazdasági növekedési tervét , egyidejűleg pedig egyes szektorokat érintő gazdasági segítő csomagot hagyott jóvá, ellensúlyozandó a halálos atipikus vírusfertőzés gazdasági következményeit.

A szingapúri vezetés a járványra való tekintettel nem tartja reálisnak a korábbi gazdasági prognózisát, még ha egyelőre nem is lehet tudni, milyen gyorsan tudnak féket vetni a fertőzés terjedésének.

Szingapúrban 13-an haltak meg a járványban egy hónapon belül, több száz embert karanténba zártak, átmenetileg valamennyi iskolát bezártak és a turistákat ellenőrzésnek vetik alá a légi-és a hajókikötőkben. A városállamban az e héten jelentett új esetekkel együtt a fertőzöttek száma 167-re emelkedett, a világon ezzel a negyedik a sorban.

Az idegenforgalom és a szállítási szektor, vagyis a két közvetlenül érintett ágazat tehermentesítése érdekében 129 millió dollár értékű gazdasági intézkedési csomagot fogadtak el, ebből adókedvezményeket nyújtanak az idegenforgalmi cégeknek, amelyek április első hetében az egy évvel ezelőttihez képest 56 százalékkal kevesebb turistát fogadhattak.

Az idegenforgalomban működő kisebb cégeket hitelkedvezményekben részesítik, a szállítási vállalatok pedig üzemanyag adó-, illetve egyéb kedvezményekben részesülnek. Nem az általános konjunktúra élénkítése tehát a csomag célja, mert bár egyes szektorokat komolyan visszavetett a járvány, azt nem tartják valószínűnek, hogy a nyitott szingapúri gazdaság recesszióba süllyed.