Vezetőváltás az Intel Capitalnél

MTI
2003.04.18. 11:53
Az Intel Capital vezetőt vált: a 66 éves Vadász László nyugdíjba vonul, és a helyét a 48 esztendős John Miner veszi át, aki tavaly óta Vadász helyetteseként dolgozott.

Az amerikai Intel Corp., a világ legnagyobb félvezetőgyártójának befektetési szervezetét, az Intel Capitalt Vadász hozta létre 1991-ben. Vadász László az alapításkor, 1968-ban lépett be az Intelhez.

Miközben a legtöbb befektető csökkenti kockázatait a fejlett technológiai vállalatokban, az Intel Capital éppen fordítva, növeli, de a Vadász kidolgozta befektetési stratégiája is egyedi: nem csupán a megtérülésre számít, hanem olyan kezdő cégekbe fektet kockázati tőkét, amelyeknek a fejlesztései, termékei növelhetik a keresletet az Intel gyártmányai iránt.

Éppen ezért az új vezető, John Miller is - éppúgy, mint Vadász - mérnök, és nem pedig alapvetően pénzügyi szakember. Szakmai felmérések szerint tavaly az Intel Capital volt a legaktívabb kockázati tőke kihelyezésében fejlett technológiai cégekbe: több mint 200 millió dollárt fektetett be több mint száz vállalatba.

A visszaesést persze az Intel Capital is megszenvedte: annak a 475 vállalatnak a piaci értéke, amelyben részesedése van, 870 millió dollár volt március végén. Mielőtt az "internetbuborék" kipukkadt, a kilencvenes évek végén az Intel Capital támogatta cégek teljes piaci értéke 10 milliárd dollár körül volt. Mindenesetre amikor utoljára nagyobb adagokat adtak el a részesedéseikből a kilencvenes évek végén, az Intel Capital 3 milliárd dollár tőkenyereséghez jutott - mondta Vadász László a Wall Street Journalnek.