Minden huszadik holland munka nélkül

euractiv.hu
2003.04.22. 10:03
Drámaian növekedett a hollandiai munkanélküliek száma az elmúlt 12 hónapban: a legfrissebb adatok szerint a 15-64 évesek körében minden huszadik embernek nincs munkája. A munkanélküliség egyformán érinti mindkét nemet és valamennyi korosztályt.

Idén, az első negyedévben átlagosan 377 ezer munkanélkülit tartottak számon Hollandiában, 95 ezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában. Míg régebben úgy tartották, hogy a férfiakat fenyegeti legjobban a munkanélküliség, most kiderült, hogy a leginkább érintettek a nők. A holland statisztikai hivatal szerint a munkaképes nők 5,7 százaléka van munka nélkül, a férfiak esetében az arány 4,6 százalék. A statisztikai hivatal szerint a furcsa mérleg annak köszönhető, hogy idén a hagyományosan nők által betöltött munkahelyek szűntek meg nagyobb számban, főleg az egészségügyben és az oktatásban.

A munkanélküli ráta egy év alatt 3,8 százalékról 5,1 százalékra növekedett. A szakértők nem tartják túl drámainak a változást, hasonló adatokat regisztráltak 1998-ban is, 1994-ben pedig a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékos volt, majd ismét csökkenni kezdett Gazdasági szakértők úgy tartják, hogy az öt százalék körüli munkanélküliség segít a kereslet és a kínálat közötti egyensúly megőrzésében a munkaerő-piacon.

A szakszervezetek nem értenek egyet az optimista statisztikusokkal és gazdasági szakértőkkel. Lodewijk de Waal, az FNV szakszervezet munkatársa szerint a helyzet drámai "főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kereszténydemokraták és liberálisok tervezte költségvetés-szigorítás érzékenyen érinti majd a munkaerő-piacot".

A keresztény CNV szakszervezeti szövetség elnöke, Doekle Terpstra szerint a tervezett 20 millió eurós költségcsökkentés a szociális juttatások kárára történik majd, ami társadalmi nyugtalansághoz vezet.