Mindhalálig Greenspan

Napi Online
2003.04.25. 09:20
Alan Greenspan, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve 77 éves elnöke közölte: megbízatásának 2004. júniusi lejárta után szívesen vállalja újabb négy évre a pénzintézet vezetését, ha a szenátus jóváhagyná jelölését, bár ez ügyben még nem tárgyalt az elnökkel.

Bush egy nappal korábban jelezte, hogy támogatja a második prosztataműtétje után lábadozó Greenspan megbízatásának ismételt meghosszabbítását. Greenspan 1987 augusztusa óta áll a Fed élén, így ha legalább 2006-ig hivatalban marad, megdönti az 1951-1970 között uralkodó William McChensey Martin rekordját.

Washingtoni bennfentesek között némi meglepetést keltett Bush jó előre bejelentett támogatása, annál is inkább, mert mindenki emlékszik arra, hogy Greenspan alig néhány hónapja kérdőjelezte meg az elnök 726 milliárd dolláros adócsökkentési programjának szükségességét. A nagytekintélyű Greenspan maradása mindenesetre megnyugtatja a piacokat, mert kiküszöböli a bizonytalanságot - véli az Erste Bank New York-i elemzője.

Márpedig a gazdaság kilátásai egyelőre bizonytalanok - derült ki a Fed által évente nyolcszor kiadott és a kamatdöntések egyik alapjául szolgáló Beige Bookból, amely a jegybank 12 körzetének jelentéseit összegzi.

A márciusban és április első két hetében végzett felmérés azt mutatja, hogy az iraki háború elbizonytalanította a fogyasztókat, de az üzleti és a fogyasztói bizalomra gyakorolt hatást még nem lehet pontosan megállapítani. A feldolgozóiparban a termelés visszaesett, más szegmensekben - különösen a lakásépítések és a jelzálog-hitelezések terén - viszont voltak javulásra utaló jelek. A feldolgozóipar gyengélkedésének ellentmond, hogy a tartós cikkek rendelésállománya a tegnap közzétett adatok szerint a februári 1,2 százalékos visszaesés után márciusban 2 százalékkal növekedett. A Wall Street csak 0,4-0,5 százalékos bővülésre számított.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) legközelebb május 6-án ülésezik és nem valószínű, hogy hozzányúl az 1,25 százalékos irányadó egynapos kamathoz, mert az előző, március közepi tanácskozás óta a gazdaságban jelen lévő bizonytalanságok már mérséklődnek - áll a Bank of America értékelésében.

A döntésben most sem játszik majd szerepet a tegnap az euróval szemben újból 1,10 fölé gyengülő dollár - a Fed mindig kínosan kerüli az árfolyam-befolyásolás látszatát -, amelynek kurzusáról a pénzügyminisztériumban csak John Snow miniszter nyilatkozhat. Ezt a tárca szóvivője tegnap arra reagálva közölte, hogy egy német magazin amerikai diplomaták szájába adott értesülése szerint az USA szívesen venné fizetőeszköze további értékvesztését.