A hamburgerindex nem téved

Napi Online
2003.04.25. 09:22
A The Economist brit gazdasági hetilap immár tizennyolcadik éve közzétett Big Mac indexének tanúsága szerint a világ legalulértékeltebb devizája a kínai jüan, a legtúlértékeltebb pedig a svájci frank. A módszer lényege, hogy a lap a szabványos McDonald's hamburger amerikai árához viszonyítja a többi országét, és ennek alapján következtet a vásárlóerő-paritásra.

Az elmélet azt feltételezi, hogy hosszú távon a Big Mac dollárban számolt értéke kiegyenlítődik, azaz módosulnak a valuták átváltási arányai. A Big Mac három napja 2,71 dollárba került az USA-ban és csak 1,2-be Kínában, azaz a jüan 56 százalékkal alulértékelt az amerikai pénzhez képest.

A világ legerősebb pénze jelenleg a svájci frank, mert a Big Mac a világon Svájcban a legdrágább, 4,52 dollár. Magyarország 2,14 dolláros árával Japánnal és Új-Zélanddal áll holtversenyben. A hamburger áralakulásából levont következtetés tavaly helytállónak bizonyult, miután az amerikai dollár túlértékeltségét mutatta, s azóta a többi vezető valutához képest a dollár 12 százalékkal gyengült.