Gyorsuló növekedésre számít az Ecostat

Napi Online
2003.04.28. 11:35
Idén gyorsuló gazdasági növekedésre, bővülő folyó hiányra és kis mértékben lassuló inflációra számít az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. A kutatók szerint sem teljesül a kormány idei deficit-célja.

A magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit erőteljesen korlátozzák főbb kereskedelmi partnereink struktúrális problémái és a dekonjunktúra elhúzódása. Az Európai Unió 1 százalékot alig meghaladó növekedését valószínűsítve a hazai GDP 3,7 százalékkal bővülhet 2003-ban. A dinamika a második félévben lesz magasabb, kedvező világgazdasági folyamatokat feltételezve elérheti a 4 százalékot.

Az ipari termelés esetében az előző évi 2,6 százalékos dinamikát alig meghaladó, 4 százalékos bővüléssel számol az Ecostat 2003-ban. Jövőre az exportértékesítés növekedésével párhuzamosan az ütem további emelkedése várható.

A folyó fizetési mérleg január-februárban a piaci elemzők által prognosztizált 480 millió euróval szemben 674 millió eurót tett ki, így 2003 egészére 3,1 milliárd eurós deficit szerepel a prognózisban.

A kutatók szerint az államháztartási folyamatok az időarányosnak megfelelően alakultak az első negyedévben. A tervezettnél alacsonyabb növekedési ütem miatt 2003-ban 900 milliárd forint, a GDP 5 százaléka körüli hiány várható.

Az infláció mértéke várhatóan csak kis mértékben csökken az előző évhez képest, 2003-ban 5 százalékos éves fogyasztói árindexet jelez előre az Ecostat. A forint árfolyama kedvező, volatilitása nem nőtt túlzott mértékben, az erős árfolyam továbbra is nagymértékben hozzájárul a dezinflációhoz.

A kamatszint mind az infláció, mind a gazdasági növekedés szempontjából tartható, a közeljövőben nem várható monetáris lazítás. A világgazdasági folyamatok alakulásától függően, egy kamatcsökkentési hullám kibontakozásából azonban Magyarország sem maradhat ki - áll az elemzésben.