Az olcsó kávé ára a tigrisek kipusztulása

Napi Online
2003.04.28. 14:23
Veszélybe sodorhatja Szumátra vadállatait és természeti környezetét a nyugati társadalmak egyre növekvő kávékereslete - derül ki a New York-i Wildlife Conservation Society jelentéséből, amelyet a BBC idézett.

A kutatók szerint elsősorban a tigrisek, az elefántok, az orángutánok és az orrszarvúak vannak veszélyben, ugyanis a kávéültetvényeknek csak úgy lehet helyet csinálni, ha kivágják az ezen állatok természetes élőhelyéül szolgáló indonéz erdőségeket.

Statisztikák szerint Szumátra Lampung-tartományában - itt található többek között a Bukit Barisan Selatan nemzeti park is - a kávé-termelés 1996 és 2001 között 28 százalékkal nőtt, az ültetvények 70 százaléka pedig közvetlenül védett területek mellett helyezkedik el. A kutatást vezető dr. Tim O'Brien szerint amennyiben nem történik semmi, úgy könnyen kipusztulhatnak a veszélyeztetett állatfajok.

A kávé az olaj után a fejlődő világ második legfontosabb exportterméke, a világ legnagyobb importőre pedig az évi 4,2 kilogrammos fejenkénti fogyasztással 'büszkélkedő' Egyesült Államok. A kávépiacon a '90-es években történt radikális változás, ekkor ugyanis Indonézia és Vietnam vidékfejlesztési programuk keretében jelentős kapacitásokat épített ki (elsősorban az instant termékek alapanyagát is adó, gyengébb minőséű robusta típusból), és a kínálat növelése miatt számottevően esett a kávé ára.

A környezetet féltő szakértők szerint vissza kellene térni az 1989 előtti gyakorlatra, eddig ugyanis az amerikai támogatással működő International Coffee Organisation (ICO) ellenőrizte az árakat. Dr. Tim O'Brien úgy véli, hogy sokat javítana a helyzeten, ha a jobb minőségű arabica fajta termesztését futtatnák fel, ez ugyanis a robustával ellentétben a fák között nő, és így nem igényli az erdők kiirtását.