Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nagy-Britanniában megbukott az euró öt gazdasági teszten?

euractiv.hu
2003.04.29. 09:59
Az öt gazdasági teszt eredménye azt mutatja, hogy Nagy Britannia nem áll készen az euró bevezetésére - nagy valószínűséggel erről számol be a tesztek kiértékelésével megbízott pártközi államkincstári csoport. A bejelentés várhatóan komoly vitát idéz elő a londoni kormányban az euróreferendum időzítésével kapcsolatban.

Tony Blair kormányfő közismerten sürgeti a népszavazás megrendezését. A kormánynak arról kell döntenie, hogy a soron következő általános választásokat megelőzően vagy azt követően, legkorábban 2005-2006-ban ír ki népszavazást az euró ügyében. (A brit parlamenti képviselők minden valószínűség szerint úgy foglalnak állást, hogy az öt gazdasági teszt eredménye az euró bevezetésének elhalasztását teszi indokolttá.)

A kiértékeléssel megbízott úgynevezett "előkelő bizottság" vélhetően az államkincstár álláspontját támogatja, s a csatlakozás feltételeként jelöli meg az euróövezet reformját, és a szigorú költségvetési hiányküszöb módosítását. A költségvetési hiányküszöb felső határértéke jelenleg 3 százalék, s ezen alul maradni komoly gondot okoz Franciaországnak, Németországnak, Olaszországnak és Portugáliának egyaránt. Az államkincstár ugyanakkor elismeri, hogy az euróövezetbe való belépés többéves halasztása akár örökre megfoszthatja a briteket attól, hogy befolyásolhassák ezeket a végeredményben őket is érintő szabályokat.

Sokak szerint a semmittevés önmagában is erőteljes és egyértelmű döntés, ugyanakkor mások arra hívják fel a figyelmet, hogy csak a következmények pontos ismeretében szabad kezdeményezni a csatlakozáshoz vezető első lépést, a referendum megtartását.

A vezető brit ellenkampány mindenesetre úgy érzi, a közhangulat kedvező a kérdés végleges eldöntéséhez, s felszólította a kormányt: vessen véget a bizonytalanságnak, és jelentse be, hogy a jelenlegi parlament mandátumának lejártáig nem kerít sort az euróreferendumra.

Gordon Brown pénzügyminiszter várhatóan néhány héten belül elkészíti (legkésőbb június 7-re ígért) jelentését az öt gazdasági teszt értékeléséről. Várakozások szerint azt fogja javasolni, hogy a britek egyelőre ne csatlakozzanak az euróövezethez.

A pénzügyminiszter többször célzott arra, hogy az euró ügyében a következő (2005-ben vagy 2006-ban sorra kerülő) általános választások utáni időszakra kellene halasztani a döntést - álláspontja viszont ütközik Tony Blair miniszterelnökével, aki még a jelenlegi parlament mandátumának lejárta előtt szeretné megtartani az euróreferendumot.