Mindkét nem a másik lapját kívánja

Napi Online
2003.04.29. 10:35
Nagy úr a kíváncsiság, a női és férfi lapok az ellenkező nem táborából is sok olvasót vonzanak - derül ki a GfK Hungária tanulmányából. A női újságok olvasóinak hetede, míg a férfiaknak szóló magazinok egynegyede a másik nem soraiból kerül ki.

A férfi magazinokat olvasó hölgyek között erősen felülreprezentáltak az érettségizettek, arányuk megközelíti az 50 százalékot, szemben a teljes népességre érvényes 23 százalékos súllyal.

A női lapokat forgató férfiak több mint fele érettségizett vagy diplomás, vagyis kisebbséget alkotnak a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek. A korcsoportokat vizsgálva kiderül, hogy leginkább a 30 évesnél fiatalabb nők érdeklődnek a férfiaknak szóló témák iránt, legkevésbé pedig az 50 évesek és idősebbek.

A női lapokat olvasgató férfiaknál hasonló a helyzet, legnagyobb részük 18-29 év közötti fiatal, és szintén 50 felett csökken meredeken az érdeklődés.

Figyelemre méltó, hogy mind a férfi, mind a női lapot olvasók között alulreprezentált az egy fős háztartásban élők száma, azaz a férfiak és nők valamelyik ellenkező nemű családtag által beszerzett lapba kukkantanak bele, így az újságárusok valószínűleg hiába várják például a Playboyt vásárló nők tömeges feltűnését.