Márk
13 °C
28 °C

A nagyvállalatok sem számítanak gyors fellendülésre

Napi Online
2003.04.29. 15:07
A márciusi csökkenést követően áprilisban a megelőző havi szinten maradt a magyar nagyvállalati kör rövidtávú gazdasági várakozása, azaz az Ecostat Top-100 konjunktúra-indexe 52 százalékon stagnált. Az exportkilátások romlottak, az inflációs várakozások ugyanakkor csökkentek.

Az Ecostat értékelése szerint a vártnál gyorsabban lezáruló iraki háború a világgazdaságot nem rázta meg, a globális fellendülést az USA továbbra is bizonytalan gazdasági kilátásai határozzák meg.

Magyarország legfontosabb európai exportpiacán, Németországban az év első negyedében szerény javulás mutatkozott, ám a magyar cégek számára rossz hír, hogy a fellendülést az export bővülésénke, s nem a belső fogyasztás növekedésének volt köszönhető.

A hazai nagyvállalatok a magyar gazdaság növekedési esélyeit lassan bővülőnek ítélik. A nagyvállalati kör értékesítési lehetőségeinek javulását feltételezve bízni lehet abban, hogy az előző két év lassuló gazdasági növekedése után idén némileg gyorsulni fog a hazai gazdaság növekedésének üteme - áll az Ecostat jelentésében.

Áprilisban a nagyvállalati kör Magyarország gazdasági kilátásait többségében javulónak ítéli, az optimista várakozások aránya (46 százalék) háromnegyed éven belül most a legmagasabb. Ami kedvezőtlen fejlemény, hogy saját lehetőségeik és teljesítményük előrejelzése összességében most kevésbé jó, mint a nemzetgazdasági lehetőségek megítélése, az optimista várakozások aránya egy éven belül a legalacsonyabb.

A nagyvállalatok 48 százalékban feltételezik a jelenlegi beszerzési lehetőségek fennmaradását. A kínálati pozíció javulását a korábbinál szélesebb kör, 38 százalékuk vélelmezi. Rövid távon a belföldi kereslet stabilitásával számol a cégek 52 százaléka, élénkülésével 38 százalékuk. A külföldi kereslet változásáról szóló előrejelzések borúlátóbbak a korábbinál, a megkérdezettek közel kétharmada a jelenlegi viszonyok fennmaradásával, egyharmada pedig a a kínálati pozíció erősödésével számol. A negatív tendenciák erősödésétől minden korábbinál szélesebb körben (43 százalék) tartanak a cégek.

Ami a működőtőke beáramlást illeti, némi élénkülést hozhat, hogy az EU-integrációt övező bizonytalanság megszűnésével az eddig óvatos külföldi tőke nagyobb érdeklődést fog mutatni a magyarországi befektetések lehetősége iránt.

Az Ecostat konjunktúra-felmérésének eredményei visszaigazolják az elemzők inflációs prognózisát, vagyis az üzleti szféra is a pénzromlás ütemének kismértékű csökkenésére számít, átlagosan 5,2 százalékos inflációt jósolva a márciusban várt 5,8 százalék után.