Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Folytatódik az EU-USA kereskedelmi háború?

euractiv.hu
2003.04.30. 09:34
Az Európai Unió kész védővámot kivetni egy sor amerikai termékre, összesen 3,6 milliárd euró értékben, miután az USA saját óriás exportőr cégei számára jelentős adókedvezményeket biztosít.

Az érintett amerikai termékek listáját először a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) küldik meg. A WTO május elején várhatóan elfogadja a listát, amelyről ezután az Európai Bizottság dönt, majd ez egyes országok hatáskörébe kerül a védővámok alkalmazása.

A harc egy régóta zajló háború újabb állomása. Amerika azért haragszik az öreg kontinensre, mert az nem hajlandó beengedni piacára a genetikailag módosított alapanyagokból készült élelmiszereket. Brüsszel pedig azért orrol Amerikára, mert az USA kiemelten támogatja az acélgyártást, tönkretéve ezzel az európai ipart.

Az EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy kínosan ügyel a mostani, viszonylag békés állapotok fenntartására. Jelezte: az EU hajlandó várni az amerikai álláspont módosulására, s az unió csak akkor lépteti életbe a megtorló intézkedéseket, ha nyilvánvalóvá válik, hogy Washingtonnak esze ágában sincs módosítani az óriás-exportőröket - Boeing, Microsoft, stb - támogató politikáján.