Göran Persson megpróbálja lehűteni lázadó minisztereit

euractiv.hu
2003.04.30. 09:34
A svéd euró ügyében kialakult helyzetet úgynevezett baráti beszélgetéseken próbálja tisztázni Göran Persson miniszterelnök és Leif Pagrotsky kereskedelmi miniszter. A Svédországot kormányzó szociáldemokrata párt egyik rendezvényén a kormányfő az euró támogatására hívott fel.

A miniszterelnöki állásfoglalásra azt követően került sor, hogy a szociáldemokraták három minisztere nyíltan az euró bevezetése ellen foglalt állást.

- Itt az idő, hogy keményen kiálljunk az euró mellett. A kormány, a szociáldemokrata párt és a parlament álláspontja egyértelmű: igent az euróra, a legkisebb tétovázás nélkül! - nyilatkozta Göran Persson a Dagens Nyheternek. - Egy népszavazáson az emberek egymástól eltérően szavazhatnak, ám az elfogadhatatlan, hogy a kormányzó párt vezető személyiségei a párt érdekei ellen kampányoljanak - tette hozzá a kormányfő.

Eddig a svéd kormány három minisztere - Leif Pagrotsky kereskedelmi, Lena Sommestad környezetvédelmi és Marita Ulvskog művelődési miniszter - nyilatkozott nyilvánosan az euró ellen, s a szociáldemokraták két államtitkára - Lotta Fogde és Gunilla Thorgren - nyíltan szerepet vállalt az euróellenes kampányban. (A négy, köztudottan euróellenes kormánytag közül csak egy, a miniszterelnök-helyettes Margareta Winberg nem szólalt meg nyilvánosan a közös valuta bevezetéséről kibontakozó, egyre hangosabb vitában.)

A közvélemény-kutatások eredményei joggal aggasztják a közös pénz híveit, az eurót ellenzők száma ugyanis növekszik, az új pénz bevezetését jelenleg alig 34 százalék támogatja, szemben az ellenzők 50 százalékos arányával. Ugyanakkor a szociáldemokrata párt támogatottsága is csökkent, 3,6 százalékkal.

A svéd kereskedelmi miniszter egyelőre nem nyilatkozott a kormányfővel folytatott baráti beszélgetésekről. Az euró-referendumot szeptember 14-én rendezik meg Svédországban.