A Shell rekordbevételt ért el

MTI
2003.05.02. 17:02
A Royal Dutch/Shell Group a magasra csapott olaj- és gázárak jóvoltából 136 százalékkal, 5,33 milliárd dollárra növelte első negyedévi nettó jövedelmét, szemben az egy évvel ezelőtti 2,26 milliárd dollárral. A Shell csoport ezzel csatlakozott vetélytársaihoz, a BP-hez és az ExxonMobil Corp.-hoz, amelyek szintén rekordnyereség elérését jelentették be korábban.

A negyedévi nyereséget egyszeri tételként bővítette a Ruhrgas Ag-ban meglévő Shell részesedés 1,04 milliárd dollárért történt eladása, illetve további 255 millió dollár, amely partmenti olajberendezések leszerelési költségeinek túlbecsléséből eredt.

Az elemzők szerint csak átmeneti lehet az eredmény ilyen rendkívüli mértékű megugrása, mivel az olajárak máris estek az első negyedévi szintjükről és azok az év második felében a hordónkénti 20 dollár körül mozoghatnak majd. A Brent típusú olaj ára 34,55 dollárral tetőzött az év első negyedében és jelenleg 24 dollár körül mozog.

A Shell közlése szerint az olaj eladási ára 53 százalékkal növekedett az első negyedben, a fölgázért pedig 191 százalékkal többet kapott a társaság az amerikai piacon, másutt csak 28 százalékkal többet. A konszern nyersolaj- és fölgáz termelése 6 százalékkal, napi 4,2 millió hordóra növekedett szemben a tavalyi napi 4 millió hordóval.