Új vezérigazgatót választ a Malév közgyűlése

MTI
2003.05.04. 17:34
A Malév Rt. hétfői rendkívüli közgyűlése megválasztja a társaság új vezérigazgatóját; információk szerint várhatóan már hétfőtől a Fővárosi Vízművek Rt. eddigi vezérigazgatója, Sándor László irányítja a nemzeti légitársaságot.Új vezérigazgató választására azt követően kerül sor, hogy Váradi József korábbi vezérigazgató az igazgatóság többi tagjával együtt távozott a társaságtól, a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatóságának javaslata alapján.

A pénzügyminiszter még márciusban kezdeményezett vizsgálatokat a Malév Rt-nél és a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodával kötött szerződés miatt. László Csaba kezdeményezte az ÁPV Rt. igazgatóságánál a Malév igazgatóságának visszahívását. Az ÁPV Rt. igazgatóságának állásfoglalása szerint ugyan az ügyben a testület általános felelőssége nem állapítható meg, ám tekintettel a kialakult helyzetre indítványozták, hogy a légitársaság igazgatósága fontolja meg lemondását.

A közgyűlés várhatóan átfogó tájékoztatást hallgat meg a társaság pénzügyi helyzetéről is. Az előzetesen közölt információk szerint a Malév vesztesége tavaly 2,3 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forintról. A kerozin árának csökkenése és a dollár/euró keresztárfolyam alakulása valamivel 3 milliárd forint fölött javította tavaly a Malév eredményeit és a menedzsment intézkedései is hasonló nagyságrendű eredményjavulásra vezettek. A Malév új igazgatóságának, illetve vezérigazgatójának feladata lesz, hogy újragondolja a Malév üzleti stratégiáját, tekintettel az iparág jelenlegi helyzetére.

László Csaba pénzügyminiszter korábban egyértelműnek nevezte, hogy az új vezetésnek át kell tekintenie a kedvezőtlen nemzetközi helyzetben megfogalmazható célokat, illetve döntenie kell arról, hogy megtartja-e a korábbi stratégia egyes elemeit, vagy akár teljes egészét, és ehhez milyen kormányzati segítséget igényel. A Malév privatizációjára legkorábban jövőre kerülhet sor.