Litvánia már az euró bevezetésére készül

euractiv.hu
2003.05.05. 09:08
Bár Litvániában egyelőre még az ország uniós csatlakozását megelőző népszavazásra sem került sor, a litván politikusok már az euróövezethez való felzárkózásra készülődnek. A jelek szerint Litvánia a május 10-11-i népszavazást követően azonnal megkezdi az euróövezethez való csatlakozás előkészületeit, beleértve a tárgyalásokat a litván euró bevezetésének időpontjáráról.

Az ország gyakorlatilag már most is teljesíti az euróövezethez való csatlakozás feltételeit: az előrejelzések szerint a költségvetési hiány az idén körülbelül két százalékos lesz, az adósságállomány a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 26 százalékát teszi ki, s 2003 végére az infláció két százalék alatt marad. A litván litas árfolyamát már összekapcsolták az euróval, jelenleg egy euró 3,4528 litast ér.

Az Európai Unió tagországai csupán akkor csatlakozhatnak az euróövezethez, ha tartósan teljesítik a feltételként megszabott gazdasági kritériumokat, a közös európai pénz bevezetése mindazonáltal nem "határidős feladat". Az euróövezethez való csatlakozást megelőzően az érintett országnak előbb devizaárfolyam-tagságot (ERM2) kell vállalnia, vagyis a nemzeti valutát két évig az euróhoz kell kapcsolni.

Az euróövezet tagjainak szigorúan rögzített szabályokhoz kell igazodniuk: a költségvetési hiány nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék 3 százalékát, az adósság nem lehet nagyobb a GDP 60 százalékánál, míg az infláció nem lehet magasabb az euróövezet legjobb gazdasági eredményeit elérő három országban jegyzett inflációs ráta középarányosánál 1,5 százalékponttal magasabb értéknél.

Mint ismeretes, az EU tagországai közül csupán Nagy-Britannia, Svédország és Dánia maradt az euróövezeten kívül.