Iraknak adósságkönnyítésre van szüksége

MTI
2003.05.05. 11:17
Iraktól nem lehet elvárni, hogy az elkövetkező néhány évben megkezdje adóssága törlesztését, és egyébként is nagy adósságcsökkentésre van szüksége - mondta John Taylor amerikai pénzügyi államtitkár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közgyűlésén Taskentben.

A segítségnyújtáskor figyelembe kell venni, hogy Szaddám Huszein volt iraki kormányzata elnyomó jellegű volt - magyarázta Taylor, és emlékeztetett arra, hogy más, felelőtlenül felduzzasztott adósságokat is enyhített már a nemzetközi közösség: a volt Jugoszlávia példáját idézte, amely 66 százalékos adósságkönnyítést kapott, miután a NATO támadása Slobodan Milosevic bukásához vezetett.

A kormányhitelezők Párizsi Klubja már megkezdte az iraki adósságok összesítését, de a munka várhatóan igen sokáig tarthat. Szakértők szerint Irak tőke- és kamatadóssága 120-130 milliárd dollárra tehető. Oroszország és Franciaország egyenként 8 milliárdot követel Irakon, az Öböl menti arab olajtermelő országok legalább 35 milliárd dollárt, az iraki-iráni háborúban Iraknak nyújtott támogatások fejében. Ez utóbbiakat az eddigi iraki kormányzat adománynak tekintette, de más adósságait sem törlesztette a nyolcvanas évek eleje óta.

John Taylor szerint az iraki adósság könnyítéséről talán csak jövőre vagy még később lehet egyáltalán elkezdeni tárgyalni. Szergej Kolotuhin orosz pénzügyminiszter-helyettes szintén úgy nyilatkozott Taskentben, hogy nem lehet az adósságkönnyítésről tárgyalni addig, amíg pontosan ki nem derül, kinek mennyivel tartozik Irak.

Az orosz álláspont azonban eddig az, hogy Oroszország nem kívánja elengedni a neki járó iraki tartozást, és ehhez Kolotuhin ezúttal sem fűzött újabb kommentárt. Kolotuhin mindössze arról a lehetőségről szólt, hogy Irak olajszállításokkal is törleszthetné később az adósságait.